Wouter Bakker

Wouter Bakker

E-commerce

VidaXL

Co-Founder

2006

Wouter Bakker is mede-oprichter van het bedrijf VidaXL, een online retailer die producten in en om het huis tegen scherpe prijzen aanbiedt. Met zijn bedrijf behoort hij tot de internationale spelers in de online retailbranche.

Van eBay naar VidaXL

Het begon in 2006, toen Wouter Bakker samen met Gerjan den Hartog voor het eerst de retailmarkt betraden. Ze begonnen met het verkopen van producten via eBay. Er volgde nog enkele andere webshops waarmee ze producten tegen goedkope prijzen aanboden. De twee ondernemers deden het goed en kregen in Europa steeds meer voeten aan de grond. In 2013 besloten ze om onder één internationale naam verder te gaan; VidaXL. “We hebben besloten om producten aan te bieden met onze eigen merknaam en deze online te verkopen.” Het assortiment groeide en al snel waren ze actief in meer Europese landen.

Het doel was om producten tegen lagere prijzen aan te bieden dan andere spelers op de markt. Wouter Bakker: “Doordat wij het hele productieproces beheersen en de kosten zo laag mogelijk houden, kunnen we de beste deals voor allerlei producten aanbieden.” Zo heeft VidaXL invloed op het ontwerp en de verpakking van de producten en kunnen ze middels hun netwerk een goede verkoopprijs bepalen.

Internationale speler

In de afgelopen tien jaar hebben ze op deze manier een succesvol concept op de markt gezet en wereldwijd uitgerold. Het succes van VidaXL is volgens Wouter Bakker en Gerjan den Hartog dat het altijd beter en goedkoper kan. Wouter Bakker en zijn compagnon hebben met hun ondernemersmentaliteit het bedrijf groot gemaakt. Momenteel werken er 2000 medewerkers, zijn er distributiecentra in 5 landen en hebben ze 32 webshops verspreid over 4 continenten; Europa, Australië, Azië en de Verenigde Staten. De magazijnruimte telt zo’n 700.000 m2 wereldwijd en het bedrijf werkt samen met 1000 fabrikanten wereldwijd. “Wij blijven ons assortiment uitbreiden en bieden de beste producten tegen de beste prijzen. Bovendien gaan we graag een stap verder voor onze klanten door populaire producten nog beter en goedkoper te maken.”

Eigen merk

Naast de 10.000 producten die zij doorverkopen via hun webshop, hebben Wouter Bakker en zijn zakenpartner het voor elkaar gekregen om een eigen merk in de markt te zetten. “Met ons eigen vidaXL-merk bieden we klanten een enorm assortiment aan producten die moeilijk te vinden zijn of waarvoor je bij andere aanbieders veel meer betaalt. Onze filosofie is “Kan niet, echt wel”, waarmee we de verwachtingen van onze klanten continu willen overtreffen. Dit is een belofte waaraan onze klanten ons kunnen houden.”

Doordat ze ervaring hebben opgedaan en een logistiek netwerk hebben opgebouwd, blijft het bedrijf groeien. Dit geldt ook voor andere retailbedrijven, die met VidaXL kunnen meegroeien. “In de toekomst willen we onze service verbeteren om nog tevredenere klanten te hebben. Ook willen we onze aanbiedingen de komende jaren op grote schaal uitbreiden en blijven we onze producten toegankelijk houden voor zoveel mogelijk mensen. We streven ernaar om volgend jaar een omzet van meer van 150 miljoen te behalen.”