Ward Verkuylen is zijn carrière gestart nadat hij de studie welvaartstheorie en economische politiek succesvol heeft afgerond. Hij ging aan de slag als financieel medewerker verkeer en vervoer bij Stichting Natuur en Milieu, een organisatie waar hij nog steeds lyrisch over praat omdat hij er geleerd heeft met zeer weinig een grote impact te maken. Hij beschouwt Natuur en Milieu nog altijd als de basis voor zijn verdere loopbaan.
In loondienst én ZZP’er
Hij werkt voornamelijk in loondienst, maar voert ook opdrachten uit met zijn eigen bedrijf ‘Edwards’. Ongeacht de opdracht, sociale impact vanuit een zakelijke context kan gezien worden als rode draad door zijn loopbaan. Na stichting Natuur en Milieu, Veolia en Connexxion maakte hij een switch. Hoewel hij altijd al kritisch naar het leven keek, was het in de opvolgende periode des te belangrijk voor hem dat hij iets ging doen waarmee hij een daadwerkelijk verschil kon maken, het liefst in de zorg. Hij wilde daarvoor graag zijn creativiteit inzetten en van betekenis zijn voor mens en samenleving. Dit leidde tot zijn overstap naar Radboudumc.
Existentiële crisis
In 2006 en 2007 verkeerde Radboudumc in een existentiële crisis, dat was precies het moment dat Verkuylen er aan de slag ging. Hij werkte als marketing officer van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis. Om de opdracht zo goed mogelijk uit te kunnen voeren, en zijn CV verder uit te breiden, besloot hij om een masteropleiding Master of Health Administration te volgen bij Tias in Tilburg.
In die jaren veranderde veel ten goede bij het Radboud waar hij patiëntgerichte programma’s heeft mogen mee-ontwikkelen en uitvoeren. Een mooi slotakkoord hiervan was het initiëren van de naamswijziging van UMC St Radboud naar Radboudumc. Met deze verandering liet het ziekenhuis zien dat het een plek is voor iedereen (en niet alleen voor katholieke gelovigen).
Transformaties
Ward Verkuylen verkent bij elk baan wat zijn toegevoegde waarde in de betreffende markt is. Het antwoord op deze vraag is erg complex. “Hiervoor moet je kritisch naar jezelf kijken, of mensen inhuren om kritisch naar jou te kijken. Het kan ook zijn dat je afscheid moet nemen van bepaalde activiteiten, wanneer deze bijvoorbeeld niet meer bij het bedrijf of binnen de strategische keuzes passen. Het gaat om knopen doorhakken, gecalculeerde risico’s nemen en bepalen waar je wel en niet mee verder wilt. Op die manier komen de vooraf bedachte successen dan ook met enige regelmaat daadwerkelijk uit. Dit doe ik uiteraard niet alleen, we doen het altijd samen. Het is een team effort.”
Het liefst houdt hij zich bezig met inclusief ondernemen en de strategische uitdagingen die dat met zich meebrengt. Ook sociale duurzaamheid en duurzame inzetbaarheid zijn onderwerpen waarvoor hij graag de handen uit de mouwen steekt. Met deze thema’s wil hij in de toekomst aan de slag.
Een bijdrage leveren aan de stad
Naast zijn werk is hij al jarenlang vrijwilliger. Hij begon zijn vrijwilligerswerk bij een hospice, waar hij negen jaar lang voorzitter van het bestuur is geweest. Na een verhuizing naar een andere stad is hij gestopt, maar het gaf hem ook weer de kans om toe te treden tot het bestuur van Zomerparkfeest in Venlo. Ward Verkuylen is blij en trots dat hij deel uitmaakt van dit evenement. Hij is er verantwoordelijk voor gezondheid en veiligheid.
Daarnaast is hij sinds kort bestuurslid van Muziek Jong voor Oud. Dit initiatief brengt ensembles van jonge conservatoriumstudenten naar zorginstellingen in Zuid-Oost-Nederland, waar zij met hun muziek voor een lage vergoeding optreden, mogelijk gemaakt door verschillende subsidieverstrekkers.