Als het gaat om het bieden van jeugdzorg aan kwetsbare kinderen is Tanno Klijn de juiste man op de juiste plaats. Niet alleen heeft hij van huis uit een diepgeworteld sociaal bewustzijn meegekregen, zijn carrière getuigt ook van een sterke basis voor zijn huidige rol als bestuurder van Nidos.
Hij begon zijn loopbaan in de internationale ontwikkelingssamenwerking, waar hij zich inzette voor economische groei en armoedebestrijding in Afrika en Latijns-Amerika. Met een achtergrond in ontwikkelingseconomie en marketing (Wageningen Universiteit) werkte hij aan projecten die gemeenschappen hielpen sterker te worden. Later stapte hij over naar de Nederlandse jeugdzorg, waar hij leiding gaf aan organisaties zoals Samen Veilig Midden-Nederland. Daar toonde hij aan hoe professionals binnen de jeugdbescherming wezenlijke bijdragen leveren aan het leven van kwetsbare kinderen en gezinnen.
Jeugdzorg aan vluchtelingen
Klijn werd in 2019 benoemd tot bestuurder bij Nidos, een organisatie die jeugdbescherming biedt aan alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Hij vertelt dat zijn hart altijd naar internationale vraagstukken is blijven uitgaan. De stap naar Nidos was voor hem dan ook een logische. “Bij Nidos combineer ik de periode dat ik heb gewerkt in de internationale samenwerking met de tijd dat ik in de Nederlandse jeugdbescherming heb gewerkt. Dat komt nu prachtig samen. Ik vind het ook echt fantastisch.”
Internationale dynamiek
Bij Nidos worden jongeren van 91 nationaliteiten begeleid. Die grote diversiteit waarmee Nidos te maken krijgt, zorgt voor een unieke dynamiek. “Alle internationale vraagstukken komen bij ons langs, of het nu gaat over Syrië of Eritrea.” Zijn werk wordt soms bemoeilijkt doordat hij te maken krijgt met andere organisaties in de asielketen die gebonden zijn aan andere wet- en regelgeving. De situatie binnen de opvang voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen kan nog sterk verbeterd worden. Om deze complexe uitdaging in goede banen te leiden, werken er bij Nidos, behalve jeugdbeschermers, ook professionals zoals juristen, gedragswetenschappers en interculturele mediators. Klijn: “We hebben collega’s van verschillende etnische achtergronden, die meertalig zijn en bijvoorbeeld zelf voormalig vluchteling zijn. Dat geeft ons een enorm multicultureel personeelsverband wat goed aansluit bij ons werk.”
Zoeken naar verbetering
Klijn geeft veel vertrouwen aan de professionals op de werkvloer. “Ik vertrouw heel erg op het vakmanschap van de medewerkers waarmee ik mag werken.” Hij ziet het als zijn taak hen te ondersteunen hun werk zo goed en efficiënt mogelijk te laten uitvoeren. Om deze efficiëntieslag te maken, wordt er ingezet op de digitalisering en het optimaliseren van processen. “Dat is niet sexy, maar een van de grote initiatieven waaraan we werken is het slimmer gebruikmaken van digitalisering.”
Ook probeert hij de doelgroep meer te betrekken bij de zorgverlening. “Door jongerenparticipatie en ervaringsdeskundigheid een grotere plek in ons werk te geven, willen we ons beleid verbeteren.”
Ten slotte zoekt hij op internationaal niveau naar manieren om nog betere zorg te verlenen. Hij is voorzitter van een Europees Netwerk, wat hem in staat stelt te leren van de ervaringen van collega’s in andere EU-lidstaten.
Een morele verantwoordelijkheid
Tanno Klijn ziet zijn werk niet alleen als een bestuurlijke opdracht, maar als een morele verantwoordelijkheid. Met zijn faciliterende leiderschapsstijl zet hij professionals in hun kracht, zodat zij jongeren optimaal kunnen begeleiden. Zijn toewijding aan kwetsbare jongeren laat zien hoe een combinatie van professionaliteit, visie en samenwerking echt verschil kan maken.