Michel Moeijes

Michel Moeijes

Juridisch

Tanger Advocaten

Managing partner

2001

Het gouden jubileum van Tanger Advocaten

In 2024 viert Tanger Advocaten haar 50-jarig jubileum, dat zijn oorsprong vindt in 1974. Jaap Tanger startte zijn carrière bij advocatenkantoor Creveld in IJmuiden. Na het overlijden van Mr. Creveld in 1974 zette Mr. Tanger het kantoor voort, wat resulteerde in de oprichting van Tanger Advocaten. 

Na diverse samenwerkingsverbanden is Tanger Advocaten sinds 2006 bekend onder deze naam. Met name vanaf de jaren ’90 groeide het kantoor gestaag en telt nu 25 gespecialiseerde advocaten en totaal 36 toegewijde medewerkers. 

De uitbreiding en restauratie van kantoorpanden, waaronder in Velsen-Zuid, Alkmaar en Haarlem, weerspiegelen deze groei. Het kantoor investeert aanzienlijk in automatisering en kennisbronnen om optimale juridische dienstverlening te waarborgen. De recente overname van advocatenkantoor Boddaert in Alkmaar in 2021 en de samenwerking met Roeda Netwerk Notarissen sinds 2020 toont ook de inzet voor efficiëntie. Tevens legt het een stevige basis voor de toekomst. 

Het uitbreiden van kennis

De sinds 1993 als advocaat werkzame Mr. Michel Moeijes is voor veel ondernemers in Noord-Holland een belangrijke gids door de juridische wereld. Hij studeerde in 1992 af aan de Universiteit van Amsterdam en mag zich sindsdien Meester in de Rechten (Mr.) noemen. 

Met het halen van zijn universitaire bul was Moeijes nog niet uitgeleerd. Hij vulde zijn juridische kennis aan met specialisatieopleidingen op het gebied van insolventierecht, arbeidsrecht en financiële economie. Deze kennis maakt hem tot een serieuze sparringpartner voor vrijwel alle ondernemingsrechtelijke kwesties; of het nu gaat om ontslagrechtelijke procedures of het goed juridisch vormgeven van overeenkomsten en samenwerkingen, of juist het verbreken daarvan. 

Maar ook wanneer het minder goed gaat met het bedrijf weet hij raad. Zo wist hij enkele tientallen ondernemingen te redden van een faillissement door een schuldsanering in combinatie met een reorganisatie te realiseren. 

Zelfs bij een faillissement geeft hij niet op. Volgens zijn kantoor heeft hij inmiddels meer dan honderd doorstarts weten te realiseren. Daarmee redde hij niet alleen veel bedrijven van de ondergang, maar wist hij vooral veel werkgelegenheid veilig te stellen.

Managing partner

Inmiddels is Michel Moeijes sinds 2001 Managing Partner bij Tanger Advocaten. Dit advocatenkantoor heeft inmiddels drie vestigingen. Hiermee heeft de onderneming zich ontwikkeld tot één van de grootste advocatenkantoren in het arrondissement Noord-Holland. Het kantoor heeft slagkracht en biedt ondernemers op vrijwel alle rechtsgebieden ondersteuning. Tegelijkertijd weet Tanger Advocaten flexibiliteit van een kleiner kantoor te waarborgen.

Maar de grote troef blijft Michel Moeijes zelf. Dat zit niet alleen in zijn verzameling diploma’s, of zijn registratie op meerdere rechtsgebieden als advocaat, maar ook in zijn achtergrond. Afkomstig uit een ondernemersgezin werkte hij meerdere jaren in het familiebedrijf. Dat biedt hem de unieke gelegenheid om de, soms wat droge, juridische vakliteratuur te vertalen naar de echte wereld. Een wereld waarin commercieel denken en het goed kunnen analyseren van een balans of resultatenrekening net zo belangrijk zijn als juridische kennis van zaken. 

Dat hij de praktijk van het ondernemen kent, maakt hem een advocaat die heel praktisch werkt. “Procederen is de core business van advocaten, maar toch is het merendeel van het werk adviserend. De meeste ondernemers zitten namelijk niet te wachten op procedures.”

Praktiserend advocaat én toezichthouder

Hij treedt op als één van de arbeidsrechtelijke specialisten van zijn kantoor, maar werkt ook (nog altijd) als bewindvoerder bij surseance van betaling of als curator bij faillissementen. 

Ook is hij in 2001 benoemd tot Deken bij de Orde van Advocaten Noord-Holland. Als Deken is hij verantwoordelijk voor het toezicht op praktiserende advocaten én moet hij zorgen dat wordt opgetreden in de zeldzame gevallen dat een advocaat zich niet aan de wet- en regelgeving houdt. Hij noemt het zelf ‘een serieuze nevenfunctie, die erg eervol is om te doen’.