Jouke Brada

Jouke Brada

Juridisch

TIB-TEC AG

Legal Counsel

2021

Als Legal Counsel heeft Jouke Brada jarenlange ervaring opgedaan, in zowel binnen- als buitenland. Tegenwoordig besteedt hij de meeste tijd aan TIB-TEC AG, een Zwitsers bedrijf dat gespecialiseerd is in het gebruik van waterstof als energiebron.

Specialisatie 

Nadat Jouke Brada de studie rechten succesvol heeft afgerond, is hij samen met een compagnon voor zichzelf begonnen. In die tijd was de advocatuur voornamelijk onderverdeeld in sociale advocatuur en het hebben van een algemene praktijk. “Wij startten een commercieel kantoor en namen eigenlijk alle zaken aan die langskwamen. Dit waren zaken die in Nederland afspeelden, maar ik heb ook veel buitenlandse zaken begeleid.” 

Het ging erg goed met het kantoor en ze breidden snel uit. Na ongeveer 10 jaar heeft hij het internationale aspect verder ontplooid en is hij een kantoor gestart met een specialisatie in effectenrecht. De verantwoordelijkheid deelde hij samen met een partner, die ook gespecialiseerd was in financiële markten. 

Veranderingen in de juridische sector 

Hoewel er in de jaren 90 niet echt sprake was van kantoren die gericht waren op rechtsgebieden, hadden kantoren soms wel een voorkeur. Tegenwoordig zijn er veel meer specialistische kantoren. “Door de jaren heen is de advocatuur veranderd. Het gaat tegenwoordig sneller. De stressfactor in de commerciële praktijken is enorm gestegen. Dit komt ook doordat de eisen en voorwaarden van klanten zijn verhoogd. De responstijd is sinds de komst van het internet verkort waardoor er weinig tijd is om gedegen advies te geven. Daarnaast is de concurrentie toegenomen, maar daarmee is de kwaliteit ook toegenomen. De juridische markt in Nederland is heel groot. Er zijn veel kantoren die een specifieke dienst aanbieden, zoals accountants- juristen en advocatenkantoren.”

Door de veelzijdigheid van Jouke Brada heeft hij zich hier altijd goed aan aangepast. Hij heeft geregeld een coördinerende rol gehad en te maken gehad met cultuurverschillen. Door mee te groeien met de markt, is deze aanpassing vrij natuurlijk gegaan. 

Internationale speler 

Sinds het begin van zijn loopbaan heeft hij een internationale component gehad. Na zijn eerste kantoor, heeft hij met een zakenpartner een kantoor opgericht dat zich voornamelijk bezighield met het effectenrecht en financiële markten

Vervolgens heeft hij de overstap gemaakt naar een groter kantoor met een breder bereik. Samen met een Amerikaans-Israëlische partij begeleidde hij bedrijven en was hij verantwoordelijk voor het gedeelte waar het Nederlands recht aan te pas kwam. Bijvoorbeeld bedrijven die naar de beurs wilden gaan in Amerika en waar een Nederlandse structuur van toepassing was.

Hij werkte als juridisch adviseur en had vrijwel altijd een coördinerende functie. “Dat is in principe wat ik altijd heb gedaan. Ik begeleidde Nederlandse bedrijven die bijvoorbeeld overnames deden. Ook buitenlandse bedrijven die een Nederlandse structuur gebruikten. Het gaat erom dat je mensen om je heen verzamelt voor hetgeen dat je nodig hebt. Je bent als het ware een bestuurder die het overzicht bewaakt en het juridisch in orde maakt.”

De toekomst van een ondernemer

Jouke Brada is momenteel actief als Legal Counsel in Zwitserland. Deze activiteiten zijn in eerste instantie begonnen in Nederland. Hij heeft een Nederlandse partij begeleid bij het verkrijgen van de rechten op een uitvinding in waterstoftechnologie. De fondsen zijn verworven vanuit Nederland en vervolgens ondergebracht bij TIB-TEC AG. 

Naast zijn activiteiten in Zwitserland begeleidt hij twee andere projecten. Ook hier is hij juridisch adviseur en begeleidt hij de bedrijven. 

“Ik vind het werk nog steeds uitdagend. Ik zie mezelf niet gauw stoppen. Echter kies ik nu wel de projecten uit die ik leuk vind en neem ik niet iedere klus meer aan. Ik vind een coördinerende rol erg leuk. Je krijgt een volledig beeld van het bedrijf en kan adviseren over de richting. Ik zie mijzelf ook meer als ondernemer dan als adviseur. Het werk wordt vaak gedaan met andere juristen en advocaten die bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in een rechtsgebied of de wetgeving kennen van het betreffende land. Ik richt mij ook meer op de documentatie, maar ben wel veel betrokken bij strategische beslissingen die worden genomen.”

Door zijn jarenlange ervaring heeft hij een netwerk opgebouwd. Vanuit zijn netwerk weten mensen hem te vinden en blijft hij doen wat hij leuk vindt en waar hij goed in is.