Frans Hoogendijk is een Nederlandse ondernemer en politicus, vooral bekend om zijn betrokkenheid bij de Judo Bond Nederland (JBN) en zijn politieke activiteiten in Vlaardingen.
Hoogendijk volgde diverse ondernemersopleidingen en een coachopleiding, aangevuld met een post-HBO opleiding in politiek-bestuurlijk management. Hij begon zijn carrière in de woningtextiel- en woninginrichting sector, waar hij een detailhandel oprichtte die later werd uitgebreid met een meubelzaak. Zoals zoveel ondernemers merkte hij dat hij er naar verlangde zijn ideeën zelfstandig uit te voeren, zonder belemmeringen. Daarom startte hij een gordijnconfectie die uitgroeide tot een regionale speler met 30 werknemers.
Betrokkenheid bij de Judo Bond Nederland
Vanaf 1980 was Frans Hoogendijk betrokken bij de Nederlandse judosport. In dat jaar werd hij bondsraadslid, gevolgd door het lidmaatschap van het bestuur van 1986 tot 1988. In 1988 werd hij voorzitter van de Judobond, een positie die hij tot 1996 bekleedde. Tijdens zijn voorzitterschap streefde hij naar professionalisering van de organisatie, wat resulteerde in een ledengroei van 45.000 naar 60.000 leden.
Tijdens zijn voorzitterschap bij de JBN, werd hij vicevoorzitter (1991) en later (1996) president van de European Judo Union (EJU), waar hij de organisatie uitbreidde naar 49 landen, mede door de politieke veranderingen in Oost-Europa. Ook werd hij vicevoorzitter van de International Judo Federation.
Een opvallende prestatie onder zijn leiding was de introductie op het Internationale platform van de blauwe judogi, waardoor het voor de kijker makkelijker was de twee judoka’s uit elkaar te houden. Deze ogenschijnlijk eenvoudige verandering bleek een enorme positieve invloed te hebben op judo als kijksport.
Van sportbond naar politiek
Als ondernemer en bestuurder was Frans Hoogendijk het gewend zijn ideeën tot uitvoering te brengen. Maar binnen zijn eigen stad, Vlaardingen, had hij ook wat ideeën over hoe het beter kon. “Ik wil mijn bestuurlijke ervaring graag inzetten om mijn stad een klein beetje beter te maken”, zegt Hoogendijk.
Om deze ambitie waar te maken richtte hij in 2014 een lokale politieke partij op, ONS.Vlaardingen, en trad hij toe tot de gemeenteraad van Vlaardingen als raadslid. Bij de verkiezingen van 2018 werd zijn partij de grootste, wat ertoe leidde dat hij als verkenner voor een nieuwe coalitie mocht optreden, een coalitie waarin hij wethouder zou worden.
Waar de meeste partijen in deze positie een coalitieakkoord proberen te sluiten, koos Hoogendijk voor een andere aanpak: hij streefde naar een raadsprogramma waar alle partijen hun inbreng in hebben, zodat een zo breed mogelijke coalitie gevormd zou worden. Hij zei hierover in de lokale media: “Wij willen de burger volledig centraal gaan stellen. Ieder besluitvormingsproces zal wat ons betreft vanaf nu beginnen bij de inwoners. Echt luisteren naar wat er speelt in de wijken en in de stad.”
Als raadslid en wethouder zette Hoogendijk sterk in op het vergroten van de veiligheid, maar hij hechtte vooral belang aan het versterken van burgerparticipatie. Hoogendijk: “Het gaat er bij mij om vanuit het directe contact met de burgers politiek te bedrijven.” Het invoeren van een lokaal referendum ziet hij als een van zijn grotere wensen, een motie daartoe haalde een meerderheid, hetgeen betekent dat nog voor maart 2026 dat ingevoerd kan worden. Voor hem betekent ‘direct contact’ met de burger meer dan af en toe een referendum. “Ik ben te allen tijde aanspreekbaar, ook over de dingen die mede door ONS.Vlaardingen tot stand zijn gebracht.”
Voortbouwend op zijn eerdere politieke successen heeft Hoogendijk voor 2026 een duidelijke ambitie: “Wij gaan opnieuw de grootste partij worden.”