Feike Sijbesma (uitgesproken als Siebesma) werd op 25 augustus 1959 geboren in Nieuw-Loosdrecht. Hij rondde twee studies af: medische biologie aan de Universiteit Utrecht (1984) en Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit (1987).
Met zijn diploma’s op zak begon hij in 1987 bij Gist-Brocades, waar hij gestaag carriere maakte. In 1998 werd Gist-Brocades onderdeel van DSM en werd Feike Sijbesma directeur Food Specialties. Van daaruit groeide hij door, tot hij in 2007 als CEO en bestuursvoorzitter aan het hoofd van de directietafel van DSM mocht plaatsvinden.
Een van de opmerkelijke prestaties van Sijbesma bij DSM was zijn inzet voor duurzaamheid. Hij speelde een cruciale rol in de transformatie van DSM naar een bedrijf dat zich inzet voor milieuvriendelijke praktijken en duurzame ontwikkeling. Onder zijn leiderschap ontwikkelde DSM innovatieve oplossingen voor wereldwijde uitdagingen op het gebied van voeding, gezondheid en duurzaamheid.
Sijbesma vervulde, naast zijn CEO-schap bij DSM, nog veel andere functies die hem in staat stelden een positieve impact op de wereld te maken. Hij was lid van het Nederlands Innovatieplatform, keerde terug naar zijn Alma Mater (UU) als lid van de Raad van Toezicht. Zijn medisch-biologische achtergrond kon hij goed gebruiken als lid van de Raad van Toezicht bij het Nederlands Kanker Instituut/Anthoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en, in 2020, als speciaal gezant van het kabinet inzake de coronacrisis.
Tussen 2012 en 2023 was hij lid van de Raad van Toezicht van De Nederlandse Bank (DNB) en bij de Wereldbank strijdt hij tegen de klimaatverandering door in te zetten op Carbonpricing. Ook speelt hij een invloedrijke rol bij het World Economic Forum.
Grote invloed
Door zijn enorme betrokkenheid en grote zichtbaarheid groeide Sijbesma snel uit tot een factor van betekenis. Dit bracht de Volkskrant ertoe hem in 2018 uit te roepen tot “Invloedrijkste Nederlander”. Het invloedrijke zakenblad Fortune noemde hem enkele maanden daarvoor al één van ’s werelds 50 “Greatest Leaders). Iets later, in 2019, betitelde Harvard Business Review hem bovendien tot een van de meest invloedrijke CEO’s ter wereld.
Niet rustiger aan
In 2020 mocht Feike Sijbesma met pensioen. DSM, waar hij de langstzittende CEO sinds de Tweede Wereldoorlog was, besloot zijn prestaties bij het bedrijf te vieren door hem tot erevoorzitter te benoemen.
Voor de meeste mensen betekent het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd een rustiger leven. Niet voor Feike Sijbesma. Hij behield niet alleen een groot aantal van zijn bestaande posities, hij werd ook voorzitter van de Raad van Commissarissen bij Philips. Ook werd hij in dat jaar lid van de externe adviesraad van het Internationaal Monetair Fonds (IMF)
Superluisteren
In 2023 werd zijn hulp ingeroepen door Lightyear. Dit bedrijf, dat hoog-innovatieve zonneauto’s produceert, hoorde in januari haar faillissement uitgesproken worden. Toen hij de eerste keer bij Lightyear aankwam, bleken de onderlinge relaties te zijn verhard. Sijbesma zette zijn superkracht in: Superluisteren.
Door met “open mind, open heart en open will” te luisteren, slaagde Feike Sijbesma erin de vele aannames en vooroordelen die een muur tussen de betrokkenen optrokken te omzeilen. Dat hielp de neuzen dezelfde kant op te krijgen, waardoor het bedrijf een doorstart kon maken.
Nog altijd grote invloed
Of hij nu werkt als CEO van één van de grootste chemiebedrijven ter wereld, of als pensionado precies de klussen oppakt die hem aanspreken, Feike Sijbesma heeft zich bewezen als vooraanstaande Nederlandse zakelijke en maatschappelijke leider. Met een ijzersterke reputatie van integriteit en visie blijft hij zijn stempel drukken op de zakelijke wereld. Daarbij blijft hij zijn ervaring en toewijding aan een duurzame toekomst inzetten voor het welzijn van de samenleving en het bedrijfsleven.