Arnoud Kamerbeek begon zijn loopbaan in Oman, waar hij voor Shell aan de slag ging als Construction Supervisor. Daarmee kreeg de avontuurlijk aangelegde, net afgestudeerde, scheikundig technoloog een baan waarin hij verantwoordelijk was voor de bouw van de technische infrastructuur die bij een olieveld komt kijken.
Hij vond het mooi werk, waar hij zijn passie voor de exacte vakken in kwijt kon. Terwijl hij de ladder binnen Shell beklom, raakte hij geïnteresseerd in een heel andere wereld: de tech-ontwikkelingen in Silicon Valley.
Hij besloot zijn kansen te vergroten, haalde zijn MBA aan INSEAD en begon bij McKinsey als consultant. Vanuit deze baan stroomde hij door naar verschillende functies, met een steeds grotere verantwoordelijkheid.
Op zijn 40ste werd hij CEO van een energiebedrijf. Ondanks zijn groei in de energiewereld, besloot hij in 2016 een andere weg in te slaan en voor zichzelf te beginnen.
Van CEO naar Seed-investor
Toevallig kwam hij rond die tijd weer in gesprek met Rolf Fouchier, iemand die hij kende vanuit zijn tijd in de energiewereld. “We hebben met elkaar gesproken tijdens een lunch, en de rest is geschiedenis.”
Samen begonnen ze de onderneming die uiteindelijk uitmondde in het huidige Glass Frog Ventures, dat zich richt op het investeren en ondersteunen van tech start-ups. Het bedrijf, dat inmiddels uit vier partners bestaat, heeft 9 investeringen gedaan en werkt samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Hoewel Arnoud Kamerbeek actief betrokken is bij alle bedrijven waarin Glass Frog Ventures investeert, valt één bedrijf in het bijzonder op: Jungle.
De band tussen Jungle en Glass Frog Ventures begint in 2018 als hij het bedrijf leert kennen en meteen potentie ziet. Kamerbeek en zijn partners besloten in de onderneming te investeren. Dankzij zijn eerdere loopbaanstappen kon Kamerbeek het bedrijf ook in de praktijk helpen. En van het een kwam het ander. “Ik vond en vind het nog steeds een erg leuk en mooi bedrijf. En zij vonden het prettig met mij te werken. En zo is het gesprek gekomen. Waarom word je niet gewoon onze CEO? Het is eigenlijk een soort uit de hand gelopen samenwerking.”
Slimme sensoren voor slimme machines
Jungle richt zich van oudsher vooral op het slimmer maken van machines in de duurzame energie, een sector die Kamerbeek van binnenuit kent. Tegenwoordig is Jungle ook actief in de bredere industriële sector. Hij legt uit dat vrijwel alle elektrisch-mechanische machines vol SCADA-sensoren zitten. Deze bieden een schat aan informatie waarmee je de opbrengst van machines kunt verbeteren.
Met Machine Learning vertaalt Jungle de zee aan data naar kennis over het normale gedrag van de machine, bijvoorbeeld een windmolen. Daardoor kun je niet alleen zien wat de huidige waarde van een sensor is, maar ook vergelijken met wat die waarde zou moeten zijn. Bij afwijkend gedrag van componenten kun je daardoor onder andere calamiteiten voorkomen. Er kan eerder worden ingegrepen, zodat de prestaties van de machine een stuk beter worden.