Ali Nikman

Ali Nikman

Technologie

TransIP, The Datacenter Group, Bunq

Founder

2003

Ali Nikman is ondernemer pur sang. Hij heeft onder meer Bunq, The Datacenter Group en TransIP opgericht, technologiebedrijven van groot formaat. 

Technologiebedrijven

Als student was Ali Nikman al geïnteresseerd in computertechniek, mede door zijn studie technische informatica aan de TU Delft. Tijdens zijn studententijd, in 2003, richtte hij zijn eerste onderneming op. Dit was op 21-jarige leeftijd en was zijn eerste technologiebedrijf. TransIP, de naam van het bedrijf, is gespecialiseerd in domeinregistratie en webhosting. 

Door de snelle groei van het bedrijf, was het mogelijk om te fuseren met een Belgisch hostingbedrijf. Hierdoor steeg de waarde van TransIP naar 1 miljard dollar. Ali Nikman liet het niet zitten bij één onderneming. In 2007 richtte hij samen met twee partners het bedrijf The Datacenter Group op. Dit is uitgegroeid tot een van de grootste bedrijven in digitale dataopslag. 

Tien jaren na de oprichting van TransIP heeft Ali Nikman er wel voor gekozen om afstand te nemen van de day-to-day activiteiten en leiding. Die tijd kon hij gebruiken om iets innoverends op de markt te zetten. 

Innovatie

Bedrijven in de tech industrie zijn bedrijven die zich richten op de ontwikkeling en levering van technologische producten en diensten. Tech bedrijven spelen een belangrijke rol in de moderne economie en zijn vaak leidend in het innoveren van nieuwe technologieën en het aanbieden van efficiëntere oplossingen voor alledaagse problemen. Dit sluit aan bij de ondernemersvisie van Ali Nikman en zijn derde bedrijf. 

De oprichting van zijn derde bedrijf kwam in 2012, toen Ali Nikman Bunq heeft opgezet. Het doel was om de traditionele banksector fundamenteel te veranderen. “We hebben de bankenwereld laten zien dat het anders kan. We hebben een product ontwikkeld dat zoveel innovaties heeft geïntroduceerd, dat we het niet meer kunnen bijhouden. We noemen onszelf de “Bank of the Free” vanwege onze visie om mensen vrijheid en controle te geven over hun financiën.” 

Bunq

Bunq is geen traditionele bank, maar een technologiebedrijf met een bankvergunning dat een app aanbiedt om financiële zaken te regelen. Bunq wordt gezien als vooruitstrevend. Ali Nikman: “In vergelijking met een traditionele bank was er nog geen optie om binnen enkele minuten een bankrekening te openen of een pincode te wijzigen. Ik wilde een bankiersapp ontwikkelen waarmee deze opties wel mogelijk waren. Met Bunq is dat wel zo.” 

In 2015 verkreeg hij een vergunning van De Nederlandse Bank. Dit was mogelijk dankzij TransIP, die de benodigde 17 miljoen euro kon garanderen. Hierdoor werd Ali Niknam oprichter en enig aandeelhouder van deze mobiele bank. Ali Niknam blijft innoveren om de traditionele bankwereld te veranderen. Klanten kunnen zelf kiezen waarin hun geld wordt belegd. Bunq is actief in 30 landen. In 2021 investeerde de Britse investeerder Pollen Street Capital 193 miljoen euro in de bank in ruil voor ongeveer 10 procent van de aandelen. Deze investering en groei zal ook Bunq laten groeien en een groter bereik bieden.